Σελίδες Ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τέλος το Ποτάμι από ΚΙΝΑΛ – Σπεύδει να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ – Οδεύει σε παραίτηση ο ΠτΔ; Σιβυλλική δηλωση… Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2018, 1:20 μμ | Ανανέωση: Ιούνιος 18, 2018 στις 2:20 μμ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουμε ήδη καθώς την αποχώρηση του Ποταμιού από το «Κίνημα Αλλαγής» εισηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης σε έκτακτη σύσκεψη ηγετικών στελεχών του Ποταμιού ενώ ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από 24ώρες «αφωνίας» προχώρησε σε μια τουλάχιστον περίεργη και διφορούμενη δήλωση με πολλαπλές αναγνώσεις.
Προς το παρόν, η μοναδική «απώλεια» σε κοινοβουλευτικό/κυβερνητικό επίπεδο υπήρξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Ωστόσο, ήδη ακούγεται πολύ έντονα πως αποχωρεί και δεύτερος βουλευτής από τους ΑΝ.ΕΛ μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών.

Η κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη σημαίνει πως οι ΑΝ.ΕΛ έχουν ήδη καταρρεύσει και θα σπεύσει να στηρίξει την Κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Η κίνηση όμως αυτή ακυρώνει εντελώς την επική κωλοτούμπα Π.Καμμένου πως δεν θα επικυρώσει την συμφωνία για τα Σκόπια. Πλέον δεν χρειάζεται.

Την κίνηση του ο Σ.Θεοδωράκης την είχε προαναγγείλει λέγοντας:

«Στους μήνες που θα έρθουν, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα, δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν», είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του στη βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, προαναγγέλοντας, ουσιαστικά, τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν ως τα τέλη του 2018.

Ενα υπαρκτό σενάριο είναι πλέον, η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Αν επομένως οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν την συμφωνία και προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές:

ή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή να αναζητήσει νέες κυβερνητικές συμμαχίες στην κεντροαριστερά και στο Ποτάμι.

Σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι έχουν αθροιστικά 151 βουλευτές αλλά θα πρόκειται για μια Κυβέρνηση εκτός λαϊκής νομιμοποίησης, το Ποτάμι δεν εντοπίζεται πλέον καν στις δημοσκοπήσεις ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν λαική εξουσιοδότηση.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις εξελίξεις

Αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής εισηγείται ο Στ. Θεοδωράκης
Την αποχώρηση του Ποταμιού από το «Κίνημα Αλλαγής» εισηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης σε έκτακτη σύσκεψη ηγετικών στελεχών του Ποταμιού που δραστηριοποιούνται στο νέο ενιαίο φορέα και που συγκαλεί για το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της οδού Σεβαστουπόλεως.

«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο παραμονής» έχει προειδοποιήσει μάλιστα στενούς του συνεργάτες ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του news24/7, ήταν το τηλεφώνημα που πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά στον Σταύρο Θεοδωράκη το πρωί του Σαββάτου, πριν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

Ένα 24ωρο μετά το θυελλώδες Πολιτικό Συμβούλιο και λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάλεσε την Παρασκευή το βράδυ στο τηλέφωνο τον Σταύρο Θεοδωράκη στο τηλέφωνο για να συντονίσουν τα βήματά τους στην ολομέλεια.

Το κλίμα ήταν βαρύ και η συνομιλία ψυχρή. Το ερώτημα ήταν αν ο Θεοδωράκης θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και αν θα συνταχθεί ουσιαστικά με την απόρριψη της συμφωνίας.

Αυτό που μεταφέρουν στο newpost.gr από την ολιγόλεπτη συνομιλία είναι οι φράσεις που συμπυκνώνουν το νόημα της συζήτησης.

ΦΓ: Εγώ είμαι το μόνο εκλεγμένο όργανο.

ΣΘ: Εγώ όμως έχω κόμμα και ΚΟ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το πράγμα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι δεν θα έχει νέες απώλειες από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στην απόφαση που φέρεται να έχει λάβει.

Η περίεργη δήλωση Προκόπη Παυλόπουλου
Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ινδίας Ram Nath Kovind στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την ΕΕ προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.

Συγκεκριμένα σαν να μη υπήρχε συμφωνία και υπογραφή της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, ο Πρόεδρος της ανέφερε ότι:

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την πΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό»

Διαφωνεί στο σημείο αυτό με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ο Π.Παυλόπουλος; Γιατί χρησιμοποίησε λέξεις απαγορευμένες κατά Κοτζιά και ΣΥΡΙΖΑ, όπως «ιστορία», «αλυτρωτισμός» πράγματα που δεν καλύπτει η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ…

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Ινδίας Ram Nath Kovind, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναμένονται εξελίξεις…

Μαζικές αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα
Σημάδια κατάρρευσης δείχνει η συγκυβέρνηση με τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ να μετράει καθημερινά ολοένα και λιγότερα στελέχη, καθώς αρκετά μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με το Σκοπιανό. Την ίδια ώρα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλούν στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ η ΝΔ δείχνει σταθερή άνοδο.

Ο Δημήτρης Καμμένος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ καθώς δεν ήθελε να ρίξει «ζαριά για την Μακεδονία» και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ.

Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα διαφωνώντας με τους χειρισμούς στο Σκοπιανό. «Η κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και από κανέναν άλλον», σημείωσε.

Στη λίστα των παραιτήσεων προστέθηκε και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Καστοριάς, Χρήστος Παύλου, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη διαγραφή Δημήτρη Καμμένου. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν γίνεται οι ΑΝΕΛ να διαφωνούν με την πρόταση για τη «Βόρεια Μακεδονία» αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εκτός από την Καστοριά, απώλειες είχαν οι ΑΝΕΛ και στην Πιερία με τους Θεοχάρη Μπικηρόπουλο και ο Δημήτρη Ζησιμόπουλο να αποχωρούν από το κόμμα.

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος ανέφερε σε δήλωση του: «ως Μακεδόνας υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου, ζητώντας τη διαγραφή μου από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Πιερίας, και από μέλος των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να καταλάβει ότι προτιμούμε την ξύλινη πολιτική γλώσσα της αλήθειας που λέει τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη και όχι « λογοπαίγνια και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».

Ο Δημήτρης Ζησιμόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος των ΑΝΕΛ, πράττοντας το «πατριωτικό του καθήκον». Όπως αναφέρει στη δήλωση του «Με την παρούσα διαμαρτύρομαι για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των ΑΝΕΛ».

Τέλος, στην Καβάλα, δήλωσε την παραίτησή του ο Γιώργος Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος Γραμματειών και Επιτροπών και του Εθνικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Γραμματέας Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Mονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα
Κατακρημνίζονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η ψαλίδα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 14,4 μονάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα, η κοινή γνώμη αντιτάσσεται στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ με επτά στους δέκα πολίτες να θεωρούν κακή τη συμφωνία.

Στην Βόρεια Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένα ισχυρό «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να κατρακυλάνε στο 9,1%, την ώρα που η ΝΔ βρίσκεται στο 27%.

Πάντως και σε αντίθεση με την κεντροαριστερά, ο στόχος του Μαξίμου να προκαλέσει ρήγματα και στη ΝΔ δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσπείρωσε τις δυνάμεις του κόμματός του γύρω από τη γραμμή απόρριψης της συμφωνίας.

Δείτε και αυτό το Βίντεο και θα καταλάβετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου