Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Ένας Τούρκος καθηγητής, ο Σελαμί Κουράν, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber, ισχυρίσθηκε ότι το Ισραήλ και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Επιχειρεί δε στη συνέχεια να εξηγήσει την ανοησία που ξεστόμισε.
- Αυτό δεν ισχύει. Το θέμα είναι πως ο καθηγητής αφήνει να εννοηθεί πως η Τουρκία μπορεί και να επέμβει στρατιωτικά! Όπως έπραξε και στο παρελθόν, δηλαδή το 1974 με την εισβολή.
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει ασκήσει και στο παρελθόν. Θα τα ασκήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ενάντια στις συμφωνίες.
Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει με αυτή τη διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” -(σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία)- δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί.
Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει τη “νότια Κύπρο”, όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού» (μετάφραση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
«Η Τουρκία», καταλήγει ο Κουράν, «μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτή την ανομία και την κατάχρηση. Εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση που θα επηρεάσει τους Τούρκους στο νησί, θα έχει σίγουρα ανταπόκριση. Ελπίζω ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” θα στραφεί από αυτόν τον δρόμο και θα σταματήσει να υπογράφει παράνομες πράξεις που θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη στο νησί».
- Ο παροξυσμός που επικρατεί στην Τουρκία είναι χωρίς όρια. Έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν λόγο για στρατιωτική επιχείρηση στο νησί λόγω μεσανατολικού! Ως και να νομιμοποιείτο να εισβάλουν το 1974 στην Κύπρο.
Το παραμύθι ότι οι Συμφωνίες παρείχαν ένα τέτοιο δικαίωμα το αναπαράγουν και το συντηρούν από το 1974 χωρίς αυτό να ισχύει. Σημειώνεται συναφώς ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 δεν παρέχει το δικαίωμα χρήσης βίας σε κάποια από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Μια τέτοια ενέργεια, μια τέτοια ερμηνεία, προδήλως αντίκειται προς τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις διατάξεις του αναγκαστικού δικαίου και καθιστά τη Συνθήκη του 1960.
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου