....Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και υποσχόμαστε την όσο ποιο έγκυρη άμεση και αντικειμενική ενημέρωσή δικαιώνοντας την προσωπική σας επιλογή ..... "Οι συνειδήσεις των ανθρώπων δεν υφαρπάζονται αλλά κόποις κτώνται" ....

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Έθαψαν ζωντανά αιγοπροβάτα με πανώλη στα Τρίκαλα. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://www.dnews.gr/

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://www.dnews.gr/   Φρίκη προκαλούν οι καταγγελίες που θέλουν εργαζόμενους σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα να θάβουν ζωντανά αιγοπρόβατα που νοσούσαν από πανώλη.

Κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και με μεθόδους που εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία φαίνεται πως παρενέβησαν οι αρμόδιες Αρχές στο ζήτημα της πανώλης που έχει χτυπήσει πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα το documento αποκαλύπτουν πως - τουλάχιστον σε συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα - πολλά ζώα θάφτηκαν ζωντανά σε λάκκο, ενώ η σκόνη που έριξαν από πάνω από τα αιγοπρόβατα ήταν μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο.

probata_7bae7.JPG

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Χριστίνα Μητρονάτσιου - πληρεξούσια δικηγόρο του εν λόγω κτηνοτρόφου - οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου». Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, της «ανέφεραν προς τιμήν τους ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο», κάτι το οποίο η δικηγόρος τόνισε πως «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».

Σημειώνεται πως - μετά την καταγγελία - ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση σήμερα Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα συγκάλεσε σύσκεψη με την αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους υπηρεσιακούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τονίζοντας πως «η διαχείριση της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Παράλληλα, με απόφασή του αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων και στη θέση τοποθετήθηκε άλλη κτηνίατρος της ΠΕ Τρικάλων.

Κατεπείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία: Πώς εισήχθη η πανώλη στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο διευθύνων της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση προκειμένουν να διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.

Στο ίδιο πλαίσιο, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα κληθούν να διευκρινίσουν, μεταξύ άλλων, πώς και από ποιον εισήχθη στην Ελλάδα μολυσμένο κοπάδι, ενώ στην περίπτωση που προκύψει κτηνοτρόφος που εισήγαγε στην Ελλάδα μολυσμένα ζώα, θα κληθεί και αυτός για εξηγήσεις.

Η εισαγγελική παρέμβαση εστιάζει στις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν στη χώρα μας από την περιοχή Τουλσέα της Ρουμανίας (σ.σ. άλλες πηγές κάνουν λόγο για εισαγωγές ζώων από την Τουρκία), ενώ λόγω της φύσης του προβλήματος η προκαταρκτική εξέταση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων από όλη την Ελλάδα από χθες το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, ενώ νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδες στον Τύρναβο και τα Τέμπη.

«Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι αποδίδουν και περιορίζεται περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία καθαρή επιδημιολογική εικόνα και αυτή θα είναι ενθαρρυντική για την συνέχεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: