Οι ειδικοί λένε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για διακοπές εν πλω σημαίνει ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα υπερωκεάνια αυξάνεται.
Τα τεράστια επιβατηγά πλοία, γνωστά πλέον ως cruisezillas (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων «κρουαζιέρα» και «γκοτζίλα») γίνονται μεγαλύτερα από ποτέ, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο έχουν διπλασιάσει το μέγεθός τους από το 2000.
Μάλιστα, εάν η ανάπτυξη του κλάδου δεν επιβραδυνθεί, τα μεγαλύτερα πλοία το 2050 θα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερα, από άποψη χωρητικότητας, από τον Τιτανικό – το μεγαλύτερο πλοίο πριν βυθιστεί πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με την ομάδα Transport & Environment (T&E). Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων έχει 20πλασιαστεί από το 1970.
«Τα σημερινά κρουαζιερόπλοια κάνουν τον Τιτανικό να μοιάζει με μικρή ψαρόβαρκα», δήλωσε η Ινέσα Ουλίτσινα, αναλύτρια βιώσιμης ναυτιλίας στην T&E.
Οι προβλέψεις του κλάδου δείχνουν ότι περίπου 35 εκατομμύρια επιβάτες θα ταξιδέψουν στις θάλασσες με κρουαζιερόπλοια φέτος – μια αύξηση 6% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην αύξηση του πλούτου. Έρευνα που δημοσίευσε η JP Morgan τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι η ζήτηση για κρουαζιέρες «παραμένει ισχυρή» και σημείωσε ότι η βιομηχανία κρουαζιέρας έχει ξεπεράσει τη βασική αγορά των baby boomers, προσελκύοντας όλο και περισσότερο τους millennials.
Ωστόσο, ο τομέας έχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και οι εμπειρογνώμονες που αγωνίζονται για την εξυγίανση του κλάδου αντέδρασαν με ανησυχία στην έκθεση της T&E. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κρουαζιερόπλοια εξέπεμψαν 17% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα το 2022 από ό,τι το 2019, ενώ οι εκπομπές μεθανίου αυξήθηκαν κατά 500% την ίδια περίοδο.
Η πιο ενεργοβόρα μορφή τουρισμού
Ο Στέφαν Γκόσλινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Linnaeus της Σουηδίας, ο οποίος μελετά τον τουρισμό και την κλιματική κρίση, δήλωσε ότι τα κρουαζιερόπλοια διαδραματίζουν μικρό ρόλο στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά ότι «σχεδόν καμία μορφή τουρισμού δεν είναι πιο ενεργοβόρα από την κρουαζιέρα – ειδικά σε συνδυασμό με μια πτήση προς το σημείο αναχώρησης».
Η έκθεση δημοσιεύθηκε καθώς τα ευρωπαϊκά λιμάνια αντιμετωπίζουν την εισροή κρουαζιερόπλοιων κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που σημαδεύτηκε από καυτούς καύσωνες που επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση. Καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη ρύπανση και αυτό που θεωρούν «υπερτουρισμό», μια χούφτα λιμάνια έχουν επιβάλει μέτρα κατά των κρουαζιερόπλοιων.
Η Βαρκελώνη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ακολουθήσει το Άμστερνταμ στη φορολόγηση των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι συχνά περνούν μόνο λίγες ώρες στην πόλη, ενώ το Άμστερνταμ ψήφισε να κλείσει τον κεντρικό τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων, όπως έκανε η Βαρκελώνη τον Οκτώβριο.
Η Βενετία απαγόρευσε στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να εισέρχονται στην κατεστραμμένη λιμνοθάλασσά της, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, και η Ελλάδα μελετά την αύξηση του «εισιτηρίου» για τους επισκέπτες κρουαζιέρας στη Σαντορίνη στα 10 ευρώ από τα 2 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.
Όμως ο κλάδος συνεχίζει να ανθεί. Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Icon of the Seas, ναυπηγήθηκε στο Τούρκου της Φινλανδίας και καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από τη Royal Caribbean. Στα 20 καταστρώματά του υπάρχουν 40 εστιατόρια, επτά πισίνες, ένα θέατρο και ένα πάρκο. Το πλοίο μήκους 365 μέτρων μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 10.000 άτομα και τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) – ένα καύσιμο που εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα κανονικά καύσιμα των πλοίων, αλλά μπορεί να θερμάνει περισσότερο τον πλανήτη μέσω της απελευθέρωσης μεθανίου.
- «Η μελέτη αυτή καταδεικνύει τους κινδύνους της αυξανόμενης βιομηχανίας ψυχαγωγίας κρουαζιέρας», δήλωσε ο Μπράιαν Κόμερ, υπεύθυνος του θαλάσσιου προγράμματος στο Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT).
Τα κρουαζιερόπλοια αντιμετωπίζουν λίγους μηχανικούς περιορισμούς όσον αφορά το μέγεθός τους, πέρα από τα όρια των λιμανιών στα οποία ελλιμενίζονται. Καθώς η ζήτηση για πολυτελή ταξίδια έχει αυξηθεί, οι φορείς εκμετάλλευσης κυνήγησαν οικονομίες κλίμακας και κατασκεύασαν μεγαλύτερα πλοία.
Τα συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της ζωής που μπορούν να προκύψουν από την προσθήκη επιπλέον επιβατών είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα κατασκευής ενός μεγαλύτερου πλοίου και την πρόσληψη περισσότερου πληρώματος, δήλωσε ο Comer. «Επιπλέον, όλοι θέλουν να έχουν το μεγαλύτερο πλοίο».
Όπως και τα αεροπλάνα, τα μεγάλα πλοία που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια επειδή οι μπαταρίες θα ήταν πολύ βαριές για να μεταφερθούν. Οι ειδικοί έχουν αντιθέτως συστήσει να στραφούν από την καύση ορυκτών καυσίμων σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να παραχθούν συνθετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στον οδικό χάρτη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναμένει ότι το 44% της ενέργειας που απαιτείται για τη διεθνή ναυτιλία θα προέρχεται από αμμωνία, ακολουθούμενη από υδρογόνο (19%), βιοκαύσιμα (19%) και μεθανόλη (3%). Τα ποσοστά αυτά ανέρχονται σήμερα στο 0%.
Ακτιβιστές έχουν επικρίνει τα κρουαζιερόπλοια και τα υπερπολυτελή σκάφη ως σπάταλες πολυτέλειες που θα έπρεπε να απαγορευτούν εντελώς – με ορισμένους να οργανώνουν διαμαρτυρίες σε λιμάνια της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με πληροφορίες από Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου