....Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και υποσχόμαστε την όσο ποιο έγκυρη άμεση και αντικειμενική ενημέρωσή δικαιώνοντας την προσωπική σας επιλογή ..... "Οι συνειδήσεις των ανθρώπων δεν υφαρπάζονται αλλά κόποις κτώνται" ....

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα»: Αιχμές Γεωργιάδη για το Ελεγκτικό Συνέδριο και «αντιπρόταση» για εφάπαξ φόρους.

Η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δικαστικών «ταράζει τα νερά» και προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις: «Oυκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», απαντά ο υπουργός Εργασίας.


Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την δικαστική απόφαση που επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.

Επαναλαβάνοντας τις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή: Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά, σημείωσε προσθέτοντας πως η καθολική εφαρμογή της θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως σέβεται πολύ τους δικαστές και συμφωνεί ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά, ωστόσο όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή.

Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.

Δημοσιονομικό «φρένο» αλλά και... «ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης»

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρθηκε σε δυο παρεπόμενα προβλήματα: «Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό», υποστήριξε.

Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; αναρωτήθηκε.

Το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Εφάπαξ φόροι για τις αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός ισχυρίστηκε πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνει όταν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές - που έχουν δημοσιονομικό κόστος - να μπαίνουν αυτομάτως εφάπαξ φόροι στους πολίτες:

Επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έμα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]

Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική.

Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπενθυμίζεται πως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (28-3) το Ελεγκτικό Συνέδριο, συντασσόμενο με το Μισθοδικείο, αποφάσισε την επάνοδο των συντάξιμων αποδοχών των Δικαστών στα επίπεδα προ του 2012, οπότε και εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές περικοπές.

Με την απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους δικαστές, καθώς προβλέπει ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αφορά μόνο στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: