....Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και υποσχόμαστε την όσο ποιο έγκυρη άμεση και αντικειμενική ενημέρωσή δικαιώνοντας την προσωπική σας επιλογή ..... "Οι συνειδήσεις των ανθρώπων δεν υφαρπάζονται αλλά κόποις κτώνται" ....

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Με «δώρα» στις προγραμματικές δηλώσεις ο Μητσοτάκης - Όλα τα μέτρα που θα ανακοινώσει

Μέτρα άμεσης εφαρμογής για τους πολίτες, αλλά και το πλαίσιο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς οραματίζεται την Ελλάδα στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, αναμένεται να περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα στην Βουλή όπου ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η επισήμανση κυβερνητικών στελεχών ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα τα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο στην Βουλή, προϊδεάζει και για θετικά νέα, πέραν των συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ που το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο μέσα στην τετραετία.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το περιεχόμενο εκπλήξεων που επιφυλάσσει η ομιλία του πρωθυπουργού, θεωρείται βέβαιο ότι συνδέονται με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος απέναντι στην συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα, η οποία οδηγεί σίγουρα και σε επέκταση του market pass, ενδεχομένως και με διεύρυνση δικαιούχων, ως επόμενο βήμα μετά την ήδη ανακοινωθείσα επέκταση του "καλαθιού του νοικοκυριού".

Στο σκέλος των μέτρων άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνονται και όσα θα νομοθετηθούν με το οικονομικό νομοσχέδιο που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές.

Με αυτό θα δρομολογηθεί νέα αύξηση στις συντάξεις το 2024, ενώ υφίσταται ταυτόχρονα δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για συνέχιση της στήριξης και για όσους συνταξιούχους δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μέχρι να "σβήσει' αυτή η προσωπική διαφορά.

Επίσης, η διάθεση 500 εκατομμυρίων για την αναμόρφωση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με αναπροσαρμογή του εισαγωγικού μισθού κατά πάσα πιθανότητα στα 840 ευρώ, και με έμφαση στα επιδόματα όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στα οικογενειακά επιδόματα όπου έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις έως 50 ευρώ.

Θα ανακοινωθεί επίσης αύξηση κατά 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 150 σε 200 ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και η επιταγή 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται.

Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν αποκλείει να συμπεριλάβει και κάποια προαναγγελία για νέα έκτακτης στήριξης στους πιο αδύναμους, μεταξύ των οποίων και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος του 2023 στον βαθμό που συνεχίζεται η υπεραπόδοση της οικονομίας.

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα χρόνια που θα περιγράψει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνει εξάλλου την μεσοσταθμική μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025, καθώς και την σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, κατά 20% το 2025, κατά 30% το 2027 και πλήρη κατάργηση το 2027.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την εικόνα της Ελλάδας του 2027 μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο συντελούνται αλλαγές, η οποία θα στηρίζεται σε πολιτικές που αφορούν και στους πέντε βασικούς τομείς όπου διαρθρώνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ (Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα, Ισχυρή Ελλάδα).

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει μία Ελλάδα που σύντομα μέσα στο 2023 θα έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της οικονομικής κρίσης ανακτώντας και την επενδυτική βαθμίδα, ενώ παράλληλα θα κινείται τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου δημιουργώντας προϋποθέσεις για να γίνει πράξη ο στόχος της αύξησης μισθών κατά 25% μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Θα αναφερθεί στους στόχους για μια Ελλάδα όπου το 2027 ο κατώτατος μισθός- ο οποίος θα αυξηθεί εκ νέου και το 2024- θα είναι στα 950 ευρώ, το δημόσιο χρέος στο 140%, η αύξηση επενδύσεων θα ανέρχεται σε 70% και η ανεργία θα έχει πέσει κάτω από 8%, ενώ η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα έχει επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

Σημαντική πτυχή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει η ανάδειξη ενός αναβαθμισμένου συστήματος δημόσιας Υγείας το οποίο ως το 2027 θα έχει αυξήσει το προσωπικό του κατά 10.000, θα έχει εκσυγχρονίσει τις υποδομές του με ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, θα έχει ολοκληρώσει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και θα έχει επιτύχει σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες μειώνοντας μέχρι το 2027 τον χρόνο αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50%, του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70%, αλλά και του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80%.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει επίσης για μία Ελλάδα που το 2027 θα διαθέτει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο δημόσιο, στο οποίο θα έχει γίνει πράξη η αξιολόγηση παντού, ενώ θα έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα και σε ότι αφορά την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης ώστε να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι λιγότερες από 500 ημέρες.

Το 2027 θα αποτελέσει όμως ορόσημο και για την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων εθνικής εμβέλειας μεταξύ των οποίων η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο ΒΟΑΚ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην πράσινη Ελλάδα και στον στόχο μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών.

Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί τέλος για μία Ελλάδα που θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ΕΕ και θα συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση των αποφάσεων , η οποία θα συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα αλλά και την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με πενταετές σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμισή της.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία περιλαμβάνει και την εκκίνηση από το 2025 της διαδικασίας για μια νέα συνταγματική αναθεώρηση και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί στο επίκεντρό της η αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση και μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: